Woldzigt te Roderwolde

Woldzigt

Roderwolde, Drenthe

Nationale Molendag 2024
zaterdag 11-5
van
11:00:00
tot
17:00:00
Demonstraties door de molenaar, De hele dag demonstaties ambachtelijk olieslaan
Nationale Molendag 2024
zondag 12-5
van
11:00:00
tot
17:00:00
Rondleiding

Over Woldzigt

De koren- en oliemolen Woldzigt is in 1852 gesticht door de landbouwers S.J. Datema en E.F. Aukema. In 1902 werd de molen verkocht aan Jan Rietema te Leens, die hem tot 1919 exploiteerde, toen hij vertrok naar de oliemolen te Tjamsweer bij Appingedam. De molen werd daarna eigendom van de coöperatieve olieslagerij en korenmalerij Woldzigt G.A., die per 1 mei 1919 de molen in bedrijf bracht met de meesterknecht van Rietema, Jan Faber, als molenaar. Deze werkte van 1912 tot zijn overlijden in 1946 op de molen.
In 1945 werd de Coöperatieve Zuivelfabriek Roden-Zevenhuizen eigenaresse. Zij stichtte hier voor haar leden een depot voor veevoeder en kunstmest. Mulder was toen Frederik van der Velde, die al vanaf 1925 op de Woldzigt werkte. Na Fabers overlijden zette hij het werk voort als bedrijfsleider tot 31 oktober 1961.

Rond 1902 was in de molen een Deutz-petroleummotor als hulpkracht geïnstalleerd voor de oliemolen. In 1906 werd deze vervangen door een stoommachine. De graanmalerij bleef op windkracht aangewezen. In 1919, toen de molen in handen kwam van de coöperatie kwam, is de stoommachine weer verwijderd.
Nadat in 1941 het olieslaan was opgehouden, werd met de windmolen nog tot 1951 geregeld koren gemalen. Daarbij was een aanzienlijke dagproductie van 5600 kg. geen uitzondering.

De molen werd in 1970 eigendom van de toenmalige gemeente Roden, die hem in meteen in bruikleen gaf aan de "Stichting olie- en korenmolen Woldzigt te Roderwolde". In mei 2016 droeg de gemeente Noordenveld deze molen, met nog twee andere molens binnen die gemeente, over aan de Stichting het Drenthse Landschap.

In 1971 werd begonnen met een dringend noodzakelijke restauratie van de molen. Zo werden de stelling en het wiekenkruis vernieuwd. In 1976 was niet alleen de molen, maar ook het gehele molencomplex gerestaureerd.
De molen is volledig bedrijfsvaardig. Naast het koppel kantstenen en de twee steenkoppels (waarvan één met onderaandrijving), heeft de molen ook een voor- en naslag. Opmerkelijk is het tweede naslagblok (al zeer lang buiten gebruik). Dat was geïnstalleerd om de productie van de voorslag bij te houden, want de bulen van de naslag zijn twee keer zo klein als die van de voorslag. Het wiel dat voorheen de tweede, kleine, wentelas aandreef wordt nu via riemen door elektromotor aangedreven. 
Onder de molen bevinden zich enige zeer grote oliekelders.

In één van de zijvleugels bevindt zich het Nederlands Graanmuseum, waarin allerlei zaken zijn ondergebracht, die betrekking hebben op de teelt van granen en oliehoudende zaden, zowel in vroegere als tegenwoordige tijden.

In tegenstelling tot de Zaanstreek, ziet men in het noorden en oosten van Nederland oliemolens meestal uitgevoerd als gecombineerd bedrijf. Het olieslaan was campagnewerk van september tot mei. In mei gaan de koeien weer in de wei en was er geen afzet meer voor de lijnkoeken. Het graanmalen ging uiteraard het hele jaar door.
Vroeger werden hoofdzakelijk lijn-, kool- en raapzaad verwerkt. Lijnzaad leverde lijnolie voor het schildersbedrijf en lijnkoeken voor het vee, terwijl kool- en raapzaad resp. voor consumptie en lampolie werden gebruikt.

Bouwjaar
1852
Molenaar
Dirk Magré
Aandrijving
Adres
Hoofdstraat 58
9315 PC Roderwolde
Drenthe
Open op afspraak
Ja
Open voor publiek
Ja
Openingstijden
€ ;
Van eind april tot medio september: donderdag t/m zaterdag 13:30 - 17:00 uur.;
Verder (ook buiten deze periode): elke eerste zaterdag van de maand demonstratie olieslaan.;
Meelverkoop.
Extra informatie schoolbezoek

Voor het basisonderwijs is een serie lesbrieven ontwikkeld: apart voor onderbouw, middenbouw en bovenbouw. zie: http://www.woldzigt-roderwolde.nl/lesbrieven/

Schoolbezoek mogelijk
Ja

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

Woldzigt te Roderwolde

Locatie

Bezoekadres
Hoofdstraat 58
Gemeente
Noordenveld
Plaats
Roderwolde
Postcode
9315 PC
Plaats (postadres)
Roderwolde
Provincie
Rijksdriehoek: X
227686
Rijksdriehoek: Y
576358
WGS84: N (breedtegraad)
53.16899
WGS84: E (lengtegraad)
6.47415

Contact

Eigenaar
Stichting het Drentse Landschap
E-mailadres
info@woldzigt-roderwolde.nl

Over de molen

Aandrijving
Overbrengingsverhouding
?
Specificaties
1 koppel kunststenen, diam. 1,60 m;
Luiwerk: kammenluiwerk;
Kollergang: diam. 1,80 m.

Registratienummers

DHM-databasenummer
339
Rijksmonumentnummer
32541
Ten Bruggencatenummer
04430