Polder de Honderd Morgen of Wilde Venen, Nr. 7; De Platluis te Moerkapelle

Polder de Honderd Morgen of Wilde Venen, Nr. 7;
De Platluis

Moerkapelle, Zuid-Holland

Over Polder de Honderd Morgen of Wilde Venen, Nr. 7; De Platluis

In 'De droogmaking van de Wildeveenen in Schieland, door C. de Jong, 1957 (uitgave van Zuid-Hollandse studien, deel VI), wordt De Platluis genoemd op p.72 en 73 als volgt:
"Om het oostelijk deel van de polder droog te malen was een achtkant bovenkruier op de Oostlandscheiding geplaatst, die het water uitsloeg op Rijnland. Reeds in het laatst van 1657 werd deze 7e molen verplaatst naar de plek, waar hij thans nog staat [1957]. Door verplaatsing van deze molen vermeed het polderbestuur toekomstige complicaties, die zouden kunnen optreden als de Wildeveenen bleven uitslaan op het vreemde hoogheemraadschap Rijnland.
In 1924 is de bemaling van de Wildeveenen met windmolens vervangen door elektrische bemaling en later zijn de buiten dienst gestelde molens 'ontmanteld', d.w.z. ontdaan van de wieken en de kap, ook deze 7e molen, die sedert zijn bouw de onaantrekkelijke, onverklaarbare naam van 'Platluis' heeft gedragen. Hij maalde tot 1924 het water uit het gedeelte van de polder beoosten de Middelweg door de Grote Duikertocht naar de benedenmolen aan het westeinde van deze tocht."

Bij wijze van voorlopige maatregel werd in de zomer van 1661 het hoogste deel van de polder de Wildeveenen van het laagste gescheiden door dammen in de tochten, ter plaatse waar deze de Middelweg kruisten, behalve in de Grote Duikertocht, waarop de Platluis maalde (zie Polderarchief Wildeveenen, inv. no 105. Op een vergadering op 25 november 1661 besloten de hoofdingelanden, dat de Platluis eerst zou mogen malen, als het water in de zogenaamde bovenpolder drie duim onder het zomerpeil zou zijn gevallen, zulks om de hoger gelegen gronden geen overlast met water aan te doen op 'pene van cassatie', d.w.z. dat de molenaar op de Platluis van zijn ambt vervallen zou worden verklaard met verbeurdverklaring van zijn verdiende jaarloon ten behoeve van de kerk te Moerkapelle."

Informatie van M. Mulder-Faassen, 14 oktober 2012
Bron: 'De droogmaking van de Wildeveenen in Schieland' door C. de Jong uit 1957
(Zuid-Hollandse studiën deel VI).

De eerste molen was een wipmolen en droeg al de naam de Platluis toen hij nog niet verplaatst was.
De molen had een vijzel, wat voor toen nog vrij modern was. De vijzel werd rond 1630 toegepast voor het bemalen van de polders.
De molen stond aan de Oostelijke landsscheiding en waterde uit op Noord-Waddinxveen. In 1657 werd de molen daar afgebroken en verplaatst naar de grote duikertocht.

Rotterdamse courant, 30 april 1808
Heemraden en Hoofd-Ingelanden van de polder de Honderd Mergen of Wilde Veenen, zullen op Donderdag den 12den Mey 1808, voormiddags ten elfuren, ten Huize van Albert Pols, Kastelein, aan den Donderdam, aanbesteden: het maken van een Nieuwe Steene Scheprad-molen, waarvan de Bestekken en Teekening te lezen en te zien zyn; ten Huize van voornoemde Kastelein, van den 4den tot den 11den Mey 1808.

Op 12 mei 1808 wordt een ronde stenen molen aanbesteed, te bouwen op de fundering van de te slopen wipmolen.
Aannemer is Jacob Prins voor het Timmerwerk, fl 3300,--
Gerrit Quawegen voor het metselwerk, fl 3000,--
De molen moet op 1 december 1808 maalvaardig zijn.

De 7e molen (sedert zijn bouw De Platluis genoemd) stond daarna aan de Grote Duikertocht, tussen de Middelweg en de Oostkade.

De molen is in 1924 verbouwd tot woning voor de machinist voor het beneden gemaal en is in 1976 verkocht aan H. Schipper.

Molen nr 7, ondermolen van de polder de Honderd Morgen of Wilde Venen
Klik voor meer informatie over de Polder de Honderd Morgen of Wilde Venen door naar molen Nr. 1, Tenbruggencatenummer 00936 c.

Bouwjaar
1808
Functie
Aandrijving
Adres
Moerkapelle
Zuid-Holland
Open op afspraak
Nee
Open voor publiek
Nee
Openingstijden
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen