(Naamloos) te Sint-Annaland

(Naamloos)

Sint-Annaland, Zeeland

Over (Naamloos)

Deze molen werd in of rond 1684 gebouwd en is daarmee het oudste maalwerktuig op het eiland Tholen en de oudste nog bestaande molen van de provincie Zeeland. Hij staat aan de noordwestkant van het dorp op een bergje van ca. twee meter hoog.

Oorspronkelijk was dit een dwangmolen, waarbij aan de ambachtsheer jaarlijks een erfpacht van ƒ 180,-- werd betaald. Dit bedrag werd in 1857 gehalveerd en bij de verkoop van de molen in 1966 afgekocht.
In het koopcontract van 23 april 1760 staat dat de koper verplicht was jaarlijks belangeloos vier zakken goede tarwe aan de armen in Sint-Annaland uit te delen en aan het dorp elk jaar twee goede brandemmers of twee rijksdaalders te geven. Koper toen was Jacobus Rijnberg.
Rentenier C. Steyn verkocht de molen in 1846 aan de burgemeester van Poortvliet, P. v.d. Slikke, die jaarlijks erfpacht voor het windrecht verschuldigd was aan de ambachtsheerlijkheid Sint-Annaland.

Van 1881 tot 1966, toen de gemeente de erfpacht overnam, hadden drie generaties Kodde de molen in bezit. Tot 1960 maalden de broers Kees en Marius 'Maris' Kodde op windkracht. In dat laatste jaar zetten zij hun (toen al vervallen) molen stil en gingen in de Rotterdamse haven werken.

In 1966 onderging de molen een zeer ingrijpende restauratie: zo werd vrijwel de gehele kast vernieuwd. Helaas deed men dit niet bijzonder nauwkeurig: zo werd de kast iets kleiner en bleven ook andere verhoudingen niet dezelfde. Op die manier pasten beide koppel stenen nauwelijks nog in de molen! Het meest in het oog lopende verschil was echter de kleur: van oudsher was de molen donkergroen geweest, nu was het ineens steenrood met een witte bies.
Er is in en na 1966 dan ook stevige kritiek op deze restauratie geleverd! Veel haalde dit niet uit en wel werd in de jaren hierna de molen weer geregeld in werking gesteld door zijn vroegere eigenaren, de broers Kodde.

In 2005 begon men met een nieuwe, veelomvattende restauratie. Eind 2006 werd deze opgeleverd. De molen is stevig opgeknapt, maar de kleur is - eigenlijk onbegrijpelijk - rood gebleven.

Begin 2013 werd de rij populieren, die de windvang en het zicht op de molen vanuit NW sterk belemmerde, gekapt. De landschappelijke waarde is hierdoor aanmerkelijk verbeterd.
Evenwel ziet het ernaar uit dat de omgeving op den duur sterk achteruit zal gaan: op het havenplateau wordt hoogbouw neergezet en in de polder achter de molen gaat woningbouw plaatsvinden. Op die manier zal de windvang van deze molen tussen N en O behoorlijk bedorven worden. 

In het voorjaar van 2023 viel het besluit, deze molen (en daarnaast nog enkele andere op Tholen) stil te zetten totdat meer duidelijkheid was over de betrouwbaarheid van de roeden. 
Bij deze molen leidde dat tot afkeuring van beide roeden; inmiddels zijn nieuwe besteld. 

Bouwjaar
1684
Functie
Molenaar
Julian de Jonge
Telefoon
06-83005899
Aandrijving
Adres
Molendijk 56
4697 EV Sint-Annaland
Zeeland
Open op afspraak
Ja
Open voor publiek
Ja
Openingstijden
In de regel zaterdag en op afspraak. Niet op zondag.
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

(Naamloos) te Sint-Annaland

Locatie

Bezoekadres
Molendijk 56
Gemeente
Tholen
Plaats
Sint-Annaland
Postcode
4697 EV
Plaats (postadres)
Sint-Annaland
Provincie
Rijksdriehoek: X
66014
Rijksdriehoek: Y
402370
WGS84: N (breedtegraad)
51.60316
WGS84: E (lengtegraad)
4.1027

Contact

Eigenaar
Gemeente Tholen
E-mailadres
jjwdejonge@zeelandnet.nl
Telefoon
06-83005899

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
Voormolen: 1 : 5,71, achtermolen: 1 : 4,8
Specificaties
Maalstenen achtermolen: koppel 15er kunststenen.;
Maalstenen voormolen: koppel 17er blauwe stenen

Registratienummers

DHM-databasenummer
514
Rijksmonumentnummer
35384
Ten Bruggencatenummer
01873