Koeveringse molen te Sint-Oedenrode

Koeveringse molen

Sint-Oedenrode, Noord-Brabant

Over Koeveringse molen

De molen van Koevering werd vroeger genoemd de molen van Everswijck, een naam gekomen van het gehucht Everse onder St. Oedenrode. In latere tijden veranderde deze naam in Hertog Jan van Brabant. Toch blijft de plaats tot op heden in de volksmond nog altijd Koeveringse molen genoemd. Hieronder volgt een vertaling van de brief die hertog Jan van Brabant in 1299 uit gaf ter goedkeuring van de bouw van een molen:

"Aan allen die deze brief zullen zien.

Wij, Johannes, door Gods genade Hertog van Lotharingen, Brabant en Limburg, maken bekend, dat wij aan onze trouwe en beminde Arnold, genaamd Heym, tot uitbreiding van het goed dat hij van ons in leen houdt, erfelijk een plaats schenken op de grens tussen Rode en Schijndel, om er een windmolen te bouwen. Wij verlenen hem daarbij het recht van vrije wind. Hij mag die molen bouwen op een plaats die hem het meest geschikt zal lijken. Wij bevestigendit door deze brief waaraan tot getuigenis van de waarheid ons zegel bevestigd is. Gegeven op vrijdag voor het feest van St. Nicolaas, in het jaar des Heren 1299."

Rolf Vonk.

-----

In het jaar 1299 werd door Hertog Jan II van Brabant aan zijn Leenman Arnold Heym verlof gegeven om op de plek waar St. Oedenrode, Veghel en Schijndel tesamen komen een windmolen bouwen.

De voorganger van deze molen (een halfgesloten molen) verbrandde in 1912. Ter vervanging werd vanuit Langenboom bij Mill een molen gehaald, welke op 25 september 1944 werd verwoest door oorlogsgeweld.

Molenaar was toen P. Hoedemakers, die vlak daarvoor Van Bussel-neuzen had laten aanbrengen.

Ter gelegenheid van de 750 jaar stadsrechten van Sint-Oedenrode werd er een monument opgericht door de Heemkundige Kring 'De Oude Vrijheid'.

-----

De laatste Koeveringse molen is op 25 en niet 23 september in brand geschoten. Een getuige (Jan Pepers oud 85 jaar) heeft dat bevestigd.

Mari van Kasteren, 7 okt. 2008.

-----

Op de voorzijde van de molen stond geschilderd: "Keizer Karel anno 1290".

Bron: archief Ten Bruggencate.

Mogelijk heeft de schilder Hertog Jan bedoeld?

Red.

Bouwjaar
1912
Functie
Aandrijving
Adres
Sint-Oedenrode
Noord-Brabant
Open op afspraak
Nee
Open voor publiek
Nee
Openingstijden
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

Koeveringse molen te Sint-Oedenrode

Locatie

Gemeente
Meierijstad
Plaats
Sint-Oedenrode
Plaats (postadres)
Sint-Oedenrode
Provincie
Rijksdriehoek: X
162294
Rijksdriehoek: Y
399782
WGS84: N (breedtegraad)
51.58691
WGS84: E (lengtegraad)
5.49245

Over de molen

Aandrijving

Registratienummers

DHM-databasenummer
2034
Ten Bruggencatenummer
01556