Caumermolen te Heerlen

Caumermolen

Heerlen, Limburg

Over Caumermolen

Het huidige complex is grotendeels uit baksteen opgetrokken en stamt uit 1787. Het is echter een verbouwing uit dat jaar want de molen is veel ouder en wordt reeds in 1371 genoemd als "banmolen", dat wil zeggen dat de bewoners van een bepaald gebied verplicht waren daar hun graan te laten malen, tegen betaling (in natura) uiteraard. Door het bezit van dit recht valt af te leiden dat (een voorloper van) de molen zeker al in de 11e eeuw bestond.

De 18-eeuwse Caumergraanmolen, was de tweede op de Caumerbeek. Enkele honderden meters hoger lag nog de Caumeroliemolen. Deze is reeds lang verdwenen. Het voorste deel van het gebouw is voormalige molenaarswoning. Het achtergedeelte is het molenhuis met een bovenslagrad.

Reeds in de jaren twintig geraakte de molen in onbruik ten gevolge van gebrek aan water. De maalinrichting werd gesloopt. Toch was de plaats van het rad in 1965 nog zeer herkenbaar. Verder verviel alles beetje bij beetje. Deze situatie duurde tot eind jaren zestig. De gemeente Heerlen, die omstreeks 1950 eigenaar van de molen werd, verkocht deze in 1970 aan een particulier, die de gebouwen restaureerde. De molentak van de beek is inmiddels dichtgeslibt.

Bouwjaar
< 1371
1787 vernieuwd
Type
Functie
Aandrijving
Adres
Heerlen
Limburg
Open op afspraak
Nee
Open voor publiek
Nee
Openingstijden
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

Caumermolen te Heerlen

Locatie

Gemeente
Heerlen
Plaats
Heerlen
Plaats (postadres)
Heerlen
Provincie
Rijksdriehoek: X
197775
Rijksdriehoek: Y
321427
WGS84: N (breedtegraad)
50.88104
WGS84: E (lengtegraad)
5.99498

Over de molen

Aandrijving

Registratienummers

DHM-databasenummer
2074
Rijksmonumentnummer
21235
Ten Bruggencatenummer
01123