Eerste editie Verhalen van de Wind succesvol

27 juni 2024

Eerste editie Verhalen van de Wind succesvol

Schoterveense molen, Verhalen vd wind

In het zonnige weekend van Nationale Molendag 2024 op 11 en 12 mei en op 19 mei heeft de eerste editie van het project Verhalen van de wind plaatsgevonden. In dit initiatief van stichting Fiatlux Art Projects werden de oude verhalen en mondelinge tradities van molenaars tot leven gewekt door de gedichten van Daan Doesborgh, de muziek van Dodó Kis en de beelden van visueel kunstenaar Charlotte Bernson. Ook herleefde de molentechniek op een ludieke manier met de realisatie van kinderworkshops onder begeleiding van Maartje van der Zon en Sharon Engers. Hier hebben de deelnemers zich in de molenaarspraktijk verdiept om hun eigen creaties te maken. De evenementen vonden in drie iconische molens van Santpoort-Noord en Haarlem plaats: de korenmolen De Zandhaas, De Adriaan en de Schoterveense molen.

Het programma was een poëtische belevenis omringd door de natuurlijke pracht van de molens waar het publiek werd geïnspireerd door meerdere invalshoeken en perspectieven van de molenaarscultuur. Naast geschiedenis en tradities gaven de performances én de workshops ook een blik op de rol van molens in onze huidige maatschappij, zoals het behoud van het ambacht in een context van klimaatverandering. Ook kwam de creativiteit en aanpassingsvermogen van molenaars vis a vis een snel veranderde natuur, techniek en maatschappij aan bod.

Verhalen van de wind doorbrak de grenzen van erfgoed en kunst. De interdisciplinaire aanpak van het project met meerdere kunstdisciplines, werd goed ontvangen door het publiek en de media. Zo bood dit project een creatief en maatschappelijk relevant programma voor jong en oud. Vooral kon het publiek molens en molenaars op een nieuwe manier zien en begrijpen. Fiatlux is ervan overtuigd dat de verhalen van mensen soms veel meer laten zien dan een plek of gebouw op zich. En van deze verhalen kunnen we ook iets nieuws leren. De organisatie kijkt ernaar uit om nieuwe inspirerende verhalen te ontdekken en creatieve projecten rondom de molenaarscultuur te maken en vernieuwing te stimuleren.

Foto header Sanne van den Elzen

Bekijk de aftermovie hieronder.

Aftermovie Verhalen van de Wind. 11, 12 en 18 mei 2024.
Externe video URL

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!