Help

Allemolens.nl biedt veel informatie over de Nederlandse molens, zowel bestaand als verdwenen. De website bevat algemene informatie over de samenwerkende partners onder het menukopje ‘ALLEMOLENS’. Ook kunt u online een digitale tentoonstelling bekijken via de menukop ‘MOOI EN BIJZONDER’.

Het belangrijkste onderdeel van Allemolens.nl is de zoekmachine. Deze zoekt voor u naar molens, afbeeldingen, tekeningen, plattegronden en veel meer. Op de startpagina kunt u snel zoeken naar een molen. Het systeem is primair bedoeld om te zoeken naar een bepaalde molen, en vandaar de gekoppelde documenten te bekijken. Het resultaatoverzicht laat de aanwezige molens of bronnen zien, die met de ingevoerde zoektermen zijn gevonden.

Wilt u gedetailleerder zoeken klikt u op de startpagina op de menuknop ‘Gedetailleerde zoekopties’ of in het menu op ‘ZOEKEN’. U kunt hier op collectie zoeken, iedere collectie heeft zijn eigen zoektermen.
Tijdens het zoeken in onze website kunt u op het ronde vraagteken klikken, rechts in de hoek. Dit geeft u tips voor het invoeren van de juiste zoektermen en zoekopdrachten.

Hebt u vragen of opmerkingen? Mail deze dan naar allemolens@molens.nl.

Veel Gestelde Vragen

Hoe zoek ik op Allemolens.nl?

U kunt op Allemolens.nl direct zoeken naar een of meerdere molens en u kunt op de website zoeken naar alleen afbeeldingen, tekstbronnen enzovoort.

Het systeem is primair bedoeld om een molen op te zoeken, en van daar uit de beschikbare afbeeldingen en andere bronnen te vinden. Het is ook mogelijk om direct naar afbeeldingen of bronnen te zoeken, maar dat kan onverwachte zoekresultaten opleveren!

Zoeken naar een molen

U kunt op de Homepage (Home) zoeken naar een molen, door een molennaam, Ten-Bruggencatenummer en/of plaatsnaam in te vullen in het zoekscherm rechtsonder op de pagina.

U kunt ook specifieker zoeken via het item ‘zoeken’ in het hoofdmenu. Hier klikt u links op de pagina alle vinkjes uit die naast de collecties staan, behalve het vinkje bij ‘molens’ . Rechts ziet u dan de keuzevelden aangevuld worden met specifieke gegevens waarop u kunt zoeken.
Er zijn enkele extra mogelijkheden beschikbaar door het zoekveld ‘status’ te gebruiken:
– ‘bestaand’ toont alleen bestaande molens
– ‘restant’ toont alleen molenrestanten
– ‘brand’ toont molens die verbrand zijn
– ‘oorlog’ toont molens die door oorlogsgeweld zijn verwoest
enz.

Verder kunt u (sinds december 2012) alle molens die in Allemolens.nl voorkomen en waarvan de coördinaten bekend zijn, vinden op onze molenkaart Allemolenskaart.nl. Als u daarop inzoomt en op een molentekentje klikt, kunt u doorklikken naar het betreffende molenrecord in Allemolens.nl om details en afbeeldingen te raadplegen.
De kaart werkt niet goed in de verouderde versie 8 van Internet Explorer, wel in nieuwere versies of bijvoorbeeld Google Chrome.

Uitleg Ten-Bruggencatenummers

Het hoogste originele nummer, toegewezen door Anton ten Bruggencate en zijn beide directe opvolgers, is 06918 o (voor een molen in Duitsland). Van alle Nederlandse molens is een fiche (archiefkaart) beschikbaar in Allemolens.nl, voor de duizenden buitenlandse molens bestaat geen fiche.

Ondanks hun jarenlange onderzoek worden er tegenwoordig nog steeds nieuwe oude molens ontdekt, en uiteraard nieuwe molens bijgebouwd of bestaande molens verplaatst. Hiervoor maken wij nieuwe Ten-Bruggencatenummers aan vanaf 06921, deze zijn 5-cijferig zonder letter (ongeacht status bestaand/verdwenen). Van deze hoge nummers bestaan dus geen Ten-Bruggencatefiches.

Wij hebben alle kortere nummers 5-cijferig gemaakt met voorloopnullen, omdat computers de nummers met letters erin anders niet goed kunnen sorteren.

Zoeken naar een afbeelding of tekstbron

U kunt op Allemolens ook direct zoeken naar afbeeldingen, tekeningen en in gedrukte bronnen die op woord doorzoekbaar zijn. In dit geval gaat u via het item ‘zoeken’ in het hoofdmenu naar uitgebreid zoeken. U klikt de vinkjes uit van de collecties, links op de pagina, die u niet wilt doorzoeken. Rechts van deze collecties ziet u de zoekvelden aangevuld worden, die op de gekozen collectie van toepassing zijn. Hier vult u uw zoekterm in.

Meer zoektermen

Als u met meer zoektermen door de bronnen en afbeeldingen heen wilt zoeken, dan kunt u dit als volgt doen:

  • U weet een deel van de zoekterm niet: In dit geval kunt u een asterisk ‘*’ plaatsen in de zoekterm. Hiermee zoekt het systeem naar een willekeurig aantal letters dat op de plaats van de ‘*’ staat. Met de invulling van een vraagteken ‘?’ zoekt het systeem specifiek naar één letter die op deze plek moet staan
  • U zoekt een exacte woordcombinatie: In dit geval plaats u de woordcombinatie tussen twee aanhalingstekens “. Bijvoorbeeld “Jan Janssen”.
  • U wilt bij het zoeken zeker één term die moet worden gevonden: U gebruikt dan een +
  • U wilt een resultaat krijgen dat één zoekterm juist niet heeft: U gebruikt dan een –

Speciale molenrecords

Omdat niet al onze afbeeldingen direct betrekking hebben op een bepaalde molen, hebben we enkele speciale verzamelrecords aangemaakt.

  • Diversen-records beginnen met een D. Hieraan worden afbeeldingen gekoppeld waarop geen molen in onze database staat. U vindt deze records via het Zoekvenster, vink alleen Molens aan, zoek in veld Ten-Bruggencatenr. op “D?????”.
  • Groepsrecords beginnen met een G. Hieraan worden de afbeeldingen gekoppeld waarop teveel molens staan om die allemaal apart aan de afbeelding te koppelen. U vindt deze records via het Zoekvenster, vink alleen Molens aan, zoek in veld Ten-Bruggencatenr. op “G?????”.
Zoeken met Google

Hoe blader ik door de tijdschriften heen?

Op Allemolens.nl kunt u zoeken door de teksten van verschillende tijdschriften en boeken. Deze collecties zijn samen gebracht onder de titel ‘Gedrukte bronnen’. U kunt ook door deze collecties heen bladeren. Dit kunt u op de volgende manier.

U zoekt op een specifieke tijdschriftencollectie door bij ‘uitgebreid zoeken’ (te bereiken via het hoofdmenu te klikken op ‘zoeken’), alleen het vinkje te laten staan bij de collectie gedrukte bronnen, links op het scherm.

U kiest daarna, in het zoekscherm bij het veld collectie, via de knop ‘kiezen’ de titel van het tijdschrift dat u wilt doorbladeren. de andere velden laat u leeg. U klikt vervolgens op ‘zoeken’.

U vindt een resultaatoverzicht van de gehele tijdschriftenreeks, gesorteerd op datum. Vervolgens klikt u op ‘Bekijk details’ bij de eerste pagina. U ziet hier een detailpagina van het tijdschrift. U kunt door dit tijdschrift bladeren, door op de knop ‘volgende’ te klikken onder de tekst ‘Blader door tijdschrifttitel met datum’. Zodoende kunt u de tijdschriftenseries doorbladeren en lezen.

Waarom kan ik mij aanmelden?

Op Allemolens.nl heeft u de mogelijkheid om een eigen dossier aan te maken. Met dit dossier kunt u de door u gevonden afbeeldingen, tekstbronnen enzovoort verzamelen in een map, zonder de bestanden te hoeven kopen of downloaden. Dankzij dit dossier kunt u de volgende dag verder gaan met dat waar u was gebleven. ook kunt u door u aan te melden, reacties plaatsen bij de bronnen die u vindt op Allemolens.nl.

Om u aan te melden en toegang te krijgen tot uw dossier, moet u zich wel eerst registreren. Door te klikken op ‘aanmelden’, ziet u onder de twee velden van gebruikersnaam en wachtwoord een korte tekst, met ‘registreren’ als blauw woord. Door te klikken op ‘registreren’ kunt u uw gegevens opgeven. In combinatie met het door u opgegeven gebruikersnaam en wachtwoord kunt u inloggen en uw dossiers bijhouden.

Uw dossier is alleen door u te bekijken en te bewerken. Daarnaast kunt u ook, door u aan te melden, reacties plaatsen bij de afbeeldingen, teksten en documenten op Allemolens.nl. Met uw reactie kunt u uw verhaal achter een afbeelding, molen of tekst delen met andere bezoekers op Allemolens.nl.

Hoe geef ik een reactie?

Op Allemolens.nl kunt u bij elk document een reactie plaatsen. Hier kunt u uw kennis delen over de specifieke afbeelding, tekstbron of molen. Reacties kunt u alleen plaatsen als u aangemeld bent.

Met reacties kunt u ingaan op de afbeelding, en reageren op een eerder gemaakte reactie van een andere bezoeker. De reacties worden wel geplaatst met daarboven de naam van de bezoeker die de betreffende reactie heeft geschreven.

Op het geven van reacties gelden wel onze voorwaarden die vermeld staan in onze disclaimer.

In 2011 kregen we 202 inzendingen binnen, in 2012 hadden we 402 inzendingen, en in 2013 maar liefst 644 inzendingen. Hiervoor willen we de inzenders hartelijk bedanken!

Zoekplaatjes

Van de meeste van onze afbeeldingen is bekend bij welke molen ze thuishoren, er zijn echter enkele zoekplaatjes waarvoor we graag uw hulp inroepen.
Klik hier voor de kansrijke zoekplaatjes,
klik vervolgens op Filteren om de zoekplaatjes te zien. Of klik hier voor de hardnekkige zoekplaatjes, klik vervolgens op Filteren om de zoekplaatjes te zien.

Opmerkingen over afbeeldingen die niet van De Hollandsche Molen zijn maar van een van de gekoppelde instellingen, geven wij aan hen door.
Opgeloste zoekplaatjes

De opgeloste zoekplaatjes kunt u (enige tijd) terugvinden via het Zoekvenster: vink alleen Afbeeldingen aan, en vul bij Vrij zoeken “opgelost” in.

Vanaf december 2012 hebben we zo met uw hulp al een heleboel zoekplaatjes kunnen oplossen:
– nog in 2012 59 stuks
– 2013: 173 stuks
– 2014: 380 stuks!
– 2015: 188 oplossingen.

Hiervoor willen we de inzenders hartelijk bedanken!